Vårt program för 2018 fylls på successivt.

Alla är välkomna, du behöver inte vara medlem.

————————————————————-

Nya arter i vår vattenmiljö! Ett hot mot vår biologiska mångfald, eller ……?

Torsdagen den 15 februari kl. 19.00 på Kajutan i Henån.

Under de senaste åren har många fynd av nykomlingar, så kallade främmande arter, gjorts i våra kustvatten. Bland annat har några nya krabbor dykt upp som kanske kan förändra vår strandmiljö. Matz Berggren, forskare i marinbiologi på västkusten, berättar om sitt arbete.

Fri entré och fika.

Arrangör: Naturskyddsföreningen på Orust och Kultur och bibliotek.

Matz Berggren

Kretsstämma med jubileum OBS ändrat datum!

Fyrtioårsjubilerande Naturskyddsföreningen på Orust har årsmöte den 6 mars kl. 19 på Kajutan.  Med ett bildkåseri gör vi en återblick över de gångna åren.

Fika och tilltugg kommer att serveras.

Alla medlemmar välkomna!

Mångfaldspriset

Söndagen den 18 mars kl 14-16Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn

Föreningen Bohusläns flora delar ut mångfaldspriset – i år till Uno Holmberg för driften av gården Änga på Härön. De välskötta markerna här tillhör Västkustens finaste och mest värdefulla kulturmarker. Ingemar Jonasson, som under lång tid dokumenterat öns natur visar bilder.
Den populära Tjörnduon Knut & Maria underhåller.  Fri entré.

Ängen 19 juni 2017. Foto: Jonny Andersson

Knut och Maria. Foto: Studio Svalan

Kvällsvandring i vardagsnatur

onsdagen 11 april kl. 18.30

Följ med på en lätt vandring längs elljusspåret vid Hällevi (2,3 km). Vilka fåglar är i farten, och vilka spännande arter i övrigt hittar man alldeles inpå spåret? Förmodligen mer än du anar!

Samling vid starten på elljusspåret. Ta gärna med fika och eventuellt kikare och lupp.

Upplysningar: Olle Molander 0702-01 84 93

Gökotta

Söndagen den 20 maj klockan 06.00 träffas vi på parkeringen vid Hällevikstrands kyrka. Kent Johansson tar oss ut på en morgontur som så mången gång tidigare. Ni som inte varit med förut – det är verkligen värt besväret att kravla sig ur sängen och hänga med. Inget går upp mot en fika efter halvannan timme med göken hoande i väster. Eller kanske en Steglits som på teckningen nedan, vilken prydde omslaget till nummer 1/87 av Naturskyddsföreningens på Orust tidning Naturbladet.

Som sagt, ta med fika och gärna också en kikare i ryggsäcken. Upplysningar: Kent Johansson 072 540 82 54

De Vilda Blommornas Dag: Vandring vid Hälleviksstrand

Söndag 17 juni kl. 14.00. Följ med på ett par timmars blomstervandring i de fina markerna nordväst om Hälleviksstrand.  Ta gärna med vänner, flora och fika!

Samling vid parkeringen vid Hälleviksstrands kyrka.
Upplysningar: Tore Mattson 0730-89 00 38 eller Olle Molander 0702-01 84 93

Energi- och Miljö-mässa

Naturskyddsföreningen deltar, liksom de närmast föregående åren, på denna mässa som äger rum lördagen den 8 september på Hamntorget i Henån.  Läs mer på Orust Kretsloppsakademis hemsida.

Skördemarknad

Lördag 15/9 – söndag 16/9 Skördemarknad på Sundsby säteri. Naturskyddsföreningarna i Stenungsund, på Tjörn och på Orust samarbetar kring en gemensam aktivitet som handlar om ekologisk och närproducerad produktion. Tipspromenad och info-material finns.

Plats och tid; Skördefesten pågår 11:00-16:00 båda dagarna på Sundsby säteri, Tjörn  Ansvarig: Randi Heiel Ekeborg , tel 0703167918.

Natur, fåglar och leverne på Svalbard

Den här kvällen kommer det visas bilder och berättas om hur det är att vistas i och runt en av världens nordligaste bosättningar. Fokus ligger framförallt på fåglar men övrig fauna, flora och miljö berörs. Sara har bott i Longyearbyen under nästan ett år och berättar även om hur det är att leva där. Vad finns det för särskilda regler, vad finns där att göra och går det isbjörnar på gatorna? Föredraget hålls på kulturhuset Kajutan i Henån den 3:e oktober klockan 19:00. Föredragshållare är Sara Elg, naturvårdsbiolog och ornitolog vid Naturcentrum AB.

Inget inträde. Naturskyddsföreningen bjuder på fika.

Höstvandring i Svanvik

Följ med Naturskyddsföreningen på Orust på en vandring i Svanviks naturreservat söndagen den 18 november kl. 11. Vi kommer att gå den runda som är beskriven i Orust Naturguide på sid 78, och som man kan hitta på Orust kommuns hemsida.

Visserligen är vi en god bit in på hösten, men det finns gott om natur att se också då – både växter och fåglar, så glöm inte kikaren.

Det kommer att ta dryga två timmar och vi planerar att ta en fikapaus på vägen.

Samling vid båtuppställningsplatsen vid Svanviks småbåtshamn. Kontaktperson är Jonny Andersson, tfn 070 577 5731