Rapportarkivet

Här hittar du ”reportage” från det som vi haft på programmet under året samt ett antal år tillbaka.

Klicka på länkarna så hittar du en sammanställning år från år

2018

Främmande arter i våra kustvatten

Matz Berggren, forskare på Sven Lovén centrum för marin infrastruktur i Fiskebäckskil, besökte Kajutan 15 februari för en intressant föreläsning. Matz är specialist på marina kräftdjur men har också forskat på främmande arter i allmänhet i våra vatten.

Det finns olika kategorier av ”besökare” som normalt inte funnits här tidigare. Några är invandrare från närliggande områden och har etablerat sig här på grund av att förhållandena ändrats, t.ex. högre medeltemperatur. Andra kan vara tillfälliga besökare som regelbundet driver in t.ex. med stormar men inte stannar här. En del av de som kommer in har inte vandrat in självmant utan förts hit på annat sätt, t.ex. genom utplantering eller genom det vanligaste sättet som är ballastvatten från fartyg. Många av dessa senare kommer från områden långt bort, och när förhållandena här är likvärdiga med de där de lever normalt, som t.ex. temperatur och salthalt, kan de etablera sig här. Många gånger är emellertid ekosystemet här inte likt och andra djur som normalt konkurrerar eller jagar dem kan saknas här. En del av dem kan då etablera sig kraftigt och tränga ut andra arter. Då pratar man om invasiva arter.

De ca 20 åhörarna fick en rundtur bland alla typer av dessa ovannämnda och med fina bilder och förklaringar därtill. Vi fick också komma i närkontakt med en av dessa, en ganska nyss upptäckt art, som man är orolig för att den kan komma att etablera sig kraftigt, nämligen blåskrabban.

Här kan ”detektiven allmänheten” vara till stor hjälp, och har redan varit. De flesta upptäckter av blåskrabban har varit krabbfiskande barn som fått upp dem.  Som fotot visar skiljer den sig från den vanliga strandkrabban med sina tvärrandiga ben och prickiga klor samt den tvära och jämna framkanten av skölden mellan ögonen, som dessutom sitter längre isär än på den vanliga krabban. Matz tipsade om en mobil-app – Rappen – som finns hos Havs och Vattenmyndigheten och där man kan rapportera in om man hittar något ”konstigt”, inte bara marina arter för övrigt utan även i sötvatten. Matz tror att den kan vara till stor hjälp att, dels i ett tidigt skede få reda på nykomlingar, och dels se hur utbredningen fortskrider.

Föreningens ordförande Ulla Buhr tackade Matz för en mycket intressant kväll, med en blomsterkvast, ett insektshotell och en honungsburk från Orust.

Noteringar och foton av Jonny Andersson

2017

Bland korkekar, tjurar och gamar

Thomas Liebig är en pålitlig publikdragare och det visade sig igen, onsdagen den 18 januari på Kajutan, när han berättade och visade bilder från Extremadura i Spanien. Ett drygt 60-tal besökare fick höra om främst fågellivet men även om djur och växtliv i denna västra provins som gränsar till Portugal. Här finns stora glesa betade korkeksskogar men även helt öppna savannliknande områden. Överlag är det ett torrt område men i anslutning till floden Tajo och dess förgreningar finns också våtmarker.  För den fågelintresserade finns fantastiskt mycket att se, bland annat tre arter av gamar och även många andra rovfåglar som bl.a. örnar och glador. Kort sagt en kväll som nog lockade många att själva ta sig till detta område.

Eftersnack med Thomas Foto Jonny Andersson

Noterat av Jonny Andersson

 

Gökotta i Hälleviksstrand

Denna tradition med gök-garanti genomfördes söndagen den 21 maj och förutom göken, registrerades ytterligare 42 fågelarter på morgonturen. Artantalet var ungefär samma som tidigare år men är aldrig helt samma – denna gång flög en Brun kärrhök förbi oss t.ex. Vill du se artlistan klicka här.

Sju personer hade samlats denna gång. Ingen bra fågelbild lyckades fotografen ta, men en morgontidig räv stod stilla tillräckligt länge.

Noterat av Jonny Andersson

 

Brattås vette bemästrades

Förra året planerade vi att gå upp på västra Orusts högsta berg, ca 130 m.ö.h. Snöväder gjorde emellertid att turen blev inställd. I år försökte vi en månad tidigare för säkerhets skull. Söndagen 15 oktober samlades ett dussin personer vid gamla ICA-affären i Brattås för att ta sig upp de ca 100 m som höjdskillnaden härifrån utgör. Tore Mattsson som ledde turen förmanade oss att gå försiktigt och undvika att trampa på lav och mossklädda berghällar. Tidvis var det ganska brant om man fick se sig för var man satte fötterna för att inte slinta.

Efter första branta partiet planade marken ut ett tag och vi kunde se några gamla torpställen där de boende bevisligen hade haft en jobbig väg att ta sig upp. Dessa platser övergavs i början av 1900-talet och bara stengrunderna finns kvar. Vi passerade också skjutvallen där Röra södra skytteförening en gång hade sin skjutbana. Väl uppe på toppen kunde alla konstatera att det var värt mödan att ta sig upp då utsikten är storslagen.

Efter fikat tog vi oss ned mot Långedalen, som syns i bakgrunden, och tog en avstickare bort till kvartsgruvan vid Skärepallen. Det är ett av flera gruvhål på Brattås där det också utvanns fältspat och glimmer från slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet.

Noteringar och foto av Jonny Andersson

 

Stort intresse för Åtta fjordar

Den 23 oktober besökte Niclas Åberg, projektledare för Åtta fjordar, Kajutan och berättade om läget med fisken i våra nära vatten. Femtio personer kom och lyssnade när Niclas, illustrerat med foton och diagram,  på ett mycket pedagogiskt sätt förklarade hur man arbetar med att försöka återställa fiskstammarna, framför allt av torsk, som har gått tillbaka kraftigt. Det finns även några ljuspunkter då skarpsill och också piggvar och öring har mer livskraftiga bestånd. De senare arterna har dock inte kommersiellt samma betydelse som torsken. Det blev många frågor från publiken både under föreläsningen och i fikapausen. Nedan Niclas (t.h.) i samtal med Alf Olsson.

Noteringar och foto av Jonny Andersson