Rapportarkivet

Här hittar du ”reportage” från det som vi haft på programmet under året samt ett antal år tillbaka.

Klicka på länkarna så hittar du en sammanställning år från år

2017

Bland korkekar, tjurar och gamar

Thomas Liebig är en pålitlig publikdragare och det visade sig igen, onsdagen den 18 januari på Kajutan, när han berättade och visade bilder från Extremadura i Spanien. Ett drygt 60-tal besökare fick höra om främst fågellivet men även om djur och växtliv i denna västra provins som gränsar till Portugal. Här finns stora glesa betade korkeksskogar men även helt öppna savannliknande områden. Överlag är det ett torrt område men i anslutning till floden Tajo och dess förgreningar finns också våtmarker.  För den fågelintresserade finns fantastiskt mycket att se, bland annat tre arter av gamar och även många andra rovfåglar som bl.a. örnar och glador. Kort sagt en kväll som nog lockade många att själva ta sig till detta område.

Eftersnack med Thomas Foto Jonny Andersson

Noterat av Jonny Andersson

 

Gökotta i Hälleviksstrand

Denna tradition med gök-garanti genomfördes söndagen den 21 maj och förutom göken, registrerades ytterligare 42 fågelarter på morgonturen. Artantalet var ungefär samma som tidigare år men är aldrig helt samma – denna gång flög en Brun kärrhök förbi oss t.ex. Vill du se artlistan klicka här.

Sju personer hade samlats denna gång. Ingen bra fågelbild lyckades fotografen ta, men en morgontidig räv stod stilla tillräckligt länge.

Noterat av Jonny Andersson

 

Brattås vette bemästrades

Förra året planerade vi att gå upp på västra Orusts högsta berg, ca 130 m.ö.h. Snöväder gjorde emellertid att turen blev inställd. I år försökte vi en månad tidigare för säkerhets skull. Söndagen 15 oktober samlades ett dussin personer vid gamla ICA-affären i Brattås för att ta sig upp de ca 100 m som höjdskillnaden härifrån utgör. Tore Mattsson som ledde turen förmanade oss att gå försiktigt och undvika att trampa på lav och mossklädda berghällar. Tidvis var det ganska brant om man fick se sig för var man satte fötterna för att inte slinta.

Efter första branta partiet planade marken ut ett tag och vi kunde se några gamla torpställen där de boende bevisligen hade haft en jobbig väg att ta sig upp. Dessa platser övergavs i början av 1900-talet och bara stengrunderna finns kvar. Vi passerade också skjutvallen där Röra södra skytteförening en gång hade sin skjutbana. Väl uppe på toppen kunde alla konstatera att det var värt mödan att ta sig upp då utsikten är storslagen.

Efter fikat tog vi oss ned mot Långedalen, som syns i bakgrunden, och tog en avstickare bort till kvartsgruvan vid Skärepallen. Det är ett av flera gruvhål på Brattås där det också utvanns fältspat och glimmer från slutet av 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet.

Noteringar och foto av Jonny Andersson

 

Stort intresse för Åtta fjordar

Den 23 oktober besökte Niclas Åberg, projektledare för Åtta fjordar, Kajutan och berättade om läget med fisken i våra nära vatten. Femtio personer kom och lyssnade när Niclas, illustrerat med foton och diagram,  på ett mycket pedagogiskt sätt förklarade hur man arbetar med att försöka återställa fiskstammarna, framför allt av torsk, som har gått tillbaka kraftigt. Det finns även några ljuspunkter då skarpsill och också piggvar och öring har mer livskraftiga bestånd. De senare arterna har dock inte kommersiellt samma betydelse som torsken. Det blev många frågor från publiken både under föreläsningen och i fikapausen. Nedan Niclas (t.h.) i samtal med Alf Olsson.

Noteringar och foto av Jonny Andersson

2016

Naturfotografi i världsklass

Ett 40-tal förväntansfulla åhörare hade bänkat sig i Kajutan i Henån på lördagseftermiddagen den 15 oktober för att se Brutus Östling och hans bilder. Hans enastående foton motsvarade verkligen förväntningarna. Ingen kan som Brutus fånga fåglars personligheter och åstadkomma intressanta bilder. Han är fenomenal på att bemästra ljuset och skapa liv i bilderna. Dessutom är han bra på att engagerat berätta om fåglarna och deras situation på en rad olika ställen på jordklotet. Många av arterna vi såg lever under hot av olika slag. Kvar i minnet efteråt finns porträtt på hägrar i Florida, gamar i Spanien, pingviner på Sydgeorgien, havsfåglar och örnar i Norge och ”spöket från norr” (fjällugglan). Brutus överraskade oss med att avsluta med ett antal svartvita foton på hårdrockare. Någon i publiken utbrast ”De liknar ju brushanarna som vi nyss sett”. Det tyckte förvisso fler, och såg också detta som skicklig fotokonst.

img_2960

Brutus i signerartagen

Noterat av Olle Molander, foto Ann-Christin Borg

 

Skördefest i sensommarväder

Naturskyddsföreningen var på plats detta år i Ålgård den 24-25 september.

2016-09-25-15-43-27

Madeleine Arnell i Naturskyddsföreningens stånd

Notering och foto: Jonny Andersson

Stort intresse på Energi- och Miljömässan

Solen sken och lockade många besökare till årets mässa som var på Hamntorget i Henån lördagen den 17 september. Solenergi var ett också ett av temana med flera utställare. Naturskyddsföreningen på Orust var med för första gången och många stannade till vid vårt bord också, där de kunde få information om den lokala kretsen och även få smakprov på ekologiskt kaffe och godis.

terje-pa-massan

Terje Eriksson berättar om vår lokala krets

Noteringar och foto: Jonny Andersson

Söbbenskogen – favorit i repris

Påsken 2015 gjordes en uppskattad vandring i Söbben. För att de som missat skulle få en ny chans och för att få se naturen under en annan årstid, gjordes en tur den 11 september. Antalet var lite färre än sist, denna gång 9 personer. Vandringen leddes av Olle Molander och Susanne Brune, och tog oss längs dalgången upp i berget. Vägen följer en diabasgång som sträcker sig härifrån och tvärs över Orust, och vidare in på fastlandet. Berggrunden, samt förekomst av skalgrus dessutom, gör att växtligheten är rikare än vanligt och hyser många ovanliga arter, inte minst bland mossorna, där några har en av sina få förekomster i Västsverige, just här. På bilden nedan visar Olle hur dansk blåmossa har brett ut sig på bergväggen.

dansk-blamossa

Susanne berättade den fascinerande historien om hur gruvdriften pågick i det branta området i två perioder. Först i början av 1900-talet fram till 1918 och sedan under en andra omgång under trettiotalet. Först kördes stenen ned till Skuteviken med häst och lastades därifrån över på fartyg. På trettiotalet hade motoriseringen tagit fart och då hämtades stenen på lastbil från den övre gruvan och kördes istället via Gäddebräcka ned till Sörgraven. Det var främst fältspat som bröts och det mesta gick på export till Tyskland. I det porslin som var slutprodukten ingick fältspat med 25% , kvarts med 25% och resterande var kaolinlera. En historia om denna tid har skrivits och refereras till i reportaget från vandringen 2015.

Den obligatoriska kaffepausen togs på toppen av berget med vida vyer över Kalvöfjorden och Bokenäset. Återtåget var ett litet äventyr i sig då vi tog oss försiktigt ned genom en smal klyfta fylld av stenblock och botaniska sevärdheter.

img_2955

Noterat av Jonny Andersson, foto Ann-Christin Borg

Vilda blommornas dag

Detta är ett återkommande evenemang, nu för femtonde året, och alltid välbesökt. Denna söndag, den 19 juni, samlades ca 40 personer, varav 2 barn. Regnet hängde i luften och några droppar hade kommit här och var tidigare, men kl. 14, då promenaden startade, var det uppehåll, och så förblev det under resten av dagen. Som vanligt leddes turen av Tore Mattsson och Olle Molander och värd för besökarna på Holms marker var Anna-Lena Relfsson, som med sin man Dag, bedriver KRAV-certifierad djuruppfödning på gården Kalvhagen. I en av hagarna finns ett imponerande bestånd av slåttergubbe som nu stod i blom. Anna-Lena berättade att man röjt hagen från buskar och att man väntar med att släppa djuren på bete till att blomningen är över. På så vis har man kunnat få slåttergubben och andra konkurrenssvaga örter att frodas.

VBD Slåttergubbe 2016-06-19 14.26.03

Vandringen fortsatte ut mot Ängholmen, och utöver många botaniska iakttagelser på vägen, fick några av deltagarna spaning på en havsörn som flög in över Orust med ett byte i klorna. Fikat avnjöts på högsta toppen med fantastisk utsikt över Kalvöfjorden.

VBD karavan 2016-06-19 14.20.56

Vilda blommornas dag är en aktivitet som pågår denna dag i hela Norden, och i Sverige i regi av Sveriges Botaniska Förening. Naturskyddsföreningen på Orust har sedan länge haft den med i sitt program.

Noterat av Jonny Andersson

Gökotta 22 maj

Denna morgon var regnig när det var dags att hoppa ur sängen och kanske det avskräckte några från att komma. Men som vanligt(!) blev det slut på regnet när den handfull, som tagit sig till Hällevikstrands kyrka, samlades vid sex-tiden. På vår väg vidare hade vi sällskap ett gott stycke i början av en svart fasan.

IMG_2924

Lite längre fram på turen hörde vi en ensam rosenfink som sjöng och senare såg vi törnskator bl.a. Och så hördes givetvis göken, som alltid, sjungande en bit bort. Självklart var det kaffepaus på vägen och efter ca tre timmar var vi tillbaka vid utgångspunkten och kunde räkna in sammanlagt 46 fågelarter. Se den bifogade sammanställningen.

IMG_2923

På hemvägen stannade vid till vid Huseby och besåg Sankte Persnycklarna i full blom.

IMG_2927

Noterat av Jonny Andersson

 

Fåglar vid Ålgård

På onsdagskvällen 27 april samlades 15 personer, under guidning av Stefan Avenfors, för att gå en tur längs stränderna av Assmunderöd-sjön. Förhoppningen var att få höra mycket skön fågelsång i kvällningen, men kanske var det det kyliga vädret som gjorde att det var lite återhållsamt med sången. Trots det kunde vi räkna in ca 20 arter, som finns på bilagda lista

Ålgård 27 april 2106 mindre

Under kaffepausen, med samtidig spaning över vattnet, kunde vi addera ytterligare en art till listan – en bäver som simmade längs med den motsatta stranden.

Noterat av Jonny Andersson

Orustkretsens Årsmöte

Naturskyddsföreningen på Orust hölls den 9 mars på Kajutan i Henån med deltagande av ca dussinet medlemmar. Efter ordinarie årsmötespunkter (inga förändringar i styrelse eller andra funktionärer) berättade Randi Heiel-Ekeborg om humlor i Orusts natur. Vi har ca 40 arter i Sverige och ca 50% av dessa har observerats på Orust. Vi fick höra om vilka växter vi kan odla för att locka till oss olika arter, många är ganska specialiserade på vissa växter. För de som vill lära sig mer om humlor och kunna känna igen de olika arterna finns det flera böcker bl.a. Humlor i Sverige med bilder av Bo Mossberg eller Sveriges Humlor som har en behändig storlek för fältbruk. Nedan visar Randi bilder, bl.a. på haghumla.

Randi föreläser                                  haghumla

Noterat av Jonny Andersson

Rovdjurskväll på Kajutan

Nelly Grönberg, anställd på Länsstyrelsen och ansvarig for rovdjursinventering, berättade på onsdagskvällen den 18 februari om arbetet med att kartlägga rovdjursförekomsten i vårt län. Det rör sig främst om lo och varg och har på senare år blivit en större utmaning än tidigare pga. av de få och korta snövintrarna. Man har därför kompletterat traditionell spårning med fasta kameror på strategiska platser. DNA-tekniken är en annan viktig faktor och med dess hjälp har man lyckats identifiera och kan hålla rätt på alla vargar i regionen. Nedan foto på ett vargskinn och ett kranium från Nelly’s rovdjursväska.

Vargpäls och kranium

Som väntat blev det många frågor och även en del diskussion om rovdjurs berättigande, och vargars i synnerhet. Det finns många åsikter, dels bland dess ”konkurrenter” som djurägare och jägare och dels hos allmänheten i stort. Bland de ca 25 åhörarna verkade det finnas representanter från de flesta. Nu har ändå samhället bestämt att det skall finnas en vargstam och då får man hantera därefter menade Nelly. Hon förklarade också att oron för att bli attackerad av varg är mycket överdriven och de flesta gånger helt obefogad, men det är ändå svårt att skingra den oron.

Nelly Grönberg feb 2016

Ulla Buhr avslutade mötet med att tacka Nelly för föreläsningen med ett exemplar av Orusts Naturguide och en blomma. Hon tackade också åhörarna för visat intresse, och poängterade hur viktigt det är att vi kan ha en dialog där olika argument och åsikter får komma till tals, vilket denna kväll var ett bra exempel på. Du kan läsa mer om länsstyrelsens arbete via följande länk: Rovdjur

Noterat av Jonny Andersson

2015

Ett år på Måseskär

Thomas Liebig gästade Kajutan på Henån den 8 november och fascinerade de 60 åhörarna med fantastiska bilder och inspirerande föreläsning. Det var både fyrplats-historia och berättelse om djurlivet över årets alla delar från denna utpost på mellersta Bohuskusten, som många har passerat förbi men betydligt färre har landstigit på.

Den s.k. Heidenstam-fyren, byggd i delar på Eriksbergs mekaniska verkstad, monterades upp under sommaren 1865 av en arbetsstyrka på 40 personer, som därutöver reste de byggnader som finns på ön. Fyren tändes i oktober samma år och släcktes 1978, då den ersattes av en något lägre fyrtorn i glasfiber. En gång om året, på nyårsafton, kan man emellertid fortsatt se Måseskärs gamla fyr lysa i 12 min.

Måseskär är Natura 2000-område och detta på grund av bl.a. sälkoloni med främst knubbsäl men även gråsäl, förekomsten av strandpaddor och sitt rika fågelliv. Det häckar 35 fågelarter bl.a. en stor koloni av silltrut.

Den som vill besöka Måseskär kan passa på under den årliga Västerhavsveckan. Då ordnas båtturer från Käringön med guidning.

IMG_2783

Thomas tackas efter föreläsningen av Ulla Buhr

Rapporterat av Jonny Andersson 

 

Rara växter och fjärilar vid Malö strömmar

De Vilda Blommornas Dag inleddes med en båttur till Björnsundskanalen. Uppe på stenmassorna från kanalbygget finns en torrbacksmiljö med fin flora. Här tittade de tjugo deltagarna bland annat på kattfot, jordklöver, sparvvicker, spenslig ullört och den lilla ormbunksväxten månlåsbräken. Den sistnämnda är numera rödlistad, men här fanns den i hundratal.

Här i gräset kunde puktörneblåvinge beskådas

Efter en fikastund i grönskan studerades de blomrika markerna på sydsidan av Stora Björnholmen. Strandglim och käringtand dominerade, men mindre iögonfallande växter som strandkrypa, loppstarr, ormtunga och åtskilligt annat blev föremål för intresse. Orkidéerna nattviol och jungfru Marie nycklar hade ännu inte kommit i blom. Vi såg också en del av områdets intressanta fjärilsfauna, även om vinden var lite hindrande för deras flykt. Den ovanliga och rödlistade ängsnätfjärilen var ovanligt samarbetsvillig och visade upp sig på nära håll.

Ängsnätfjäril

Ängsnätfjäril

Vi brukar råka ut för att hällmarkernas fina flora är borttorkad vid De Vilda Blommornas Dag, men så var inte fallet i år. Detta tack vare det svala och regniga vädret i maj och juni .

Svärdslilja, gråfibbla mm. på sydsidan av Stora Björnholmen

Svärdslilja, gråfibbla mm. på sydsidan av Stora Björnholmen

En blåsig Gökotta

Det är alltid en trogen skara som pallrar sig upp på morgonen och möter upp vid Hällevikstrands kyrka, så även denna 17 maj.

Klockan 6 stod det 14 personer vid parkeringen och Kent Johansson tog som vanligt täten när vi promenerade iväg. Vi befarade lite till mans att det skulle bli magert med fågelsång och nog var det litet svårt att urskilja en del läten när det drog ganska friskt i trädtopparna. Men när vi kommit tillbaka efter några timmars vandring inklusive fikapaus (café i lä) hade vi fått ihop ett knappt 40-tal arter, ungefär i storleksordning som tidigare år. Nya bekantskaper denna gången var bl.a. stjärtmes, steglits och labb. Här är en länk till hela listan.

Gökotta 2015 red

Noterat av Jonny Andersson

Stor uppslutning i Ålgård

Kanske ett publikrekord när över 100 personer gick runt Assmunderödsjön  den 10 maj

Folke Almegius och Tore Mattsson guidade en kultur- och naturvandring med start vid Ålgårds kvarn, en plats med historia från 1600-talet. En lång karavan tog sig medsolsvarvet runt sjön med berättarstopp då och då.

Ålgårdstur maj 2015 red

Förutom Ålgård och dess långa historia fick vi höra om gården Groröd och den gamla(numera försvunna) Konsumaffären i närheten, se Västkustrosen i Assmunderöd, höra om brännvinsutskänkning och mycket annat. Parallellt med vandringen pågick det fågelskådning via kanot i Grindsbyvattnet, vilket Naturskyddsföreningen också var med och ledde. Hela arrangemanget var ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet och LRF.

Noterat av Jonny Andersson

Gruvligt intressant tyckte många

Inte ofta våra utflykter lockar så många deltagare, men kombinationen av natur och kultur gjorde nog sitt till vid vandringen i Söbben på Annandag Påsk

Dessutom var säkert det fina vårvädret bidragande. Vi kunde räkna in 34 personer vid starten, och efter en inledning av dagens guider Susanne Brune och Olle Molander tog vi oss sakta men säkert uppför den branta skogsvägen.

Tore Mattsson,Olle Molander, Susanne Brune

Tore Mattsson, Olle Molander, Susanne Brune

En gång i tiden hade det kört bilar här, bl.a. den omtalade doktor Resmark (men frågan är kanske snarare var han inte körde fram med sin bil på den tiden). På grund av stigningen var det lägligt med pauser och då kunde vi bl.a. se några ovanliga mossarter t.ex. den enda fyndigheten i Bohuslän av Peppar-porella. Även vågig Sidenmossa och Rutlungmossa noterades.

Moss-studie

Moss-studie

Området korsas av en diabasgång och det finns även snäckskalsbankar, vilket gör att en del mer krävande växtarter förekommer. Signalarter som Gullpudra, Skogssvingel, Skärmstarr, Skavfräken och Svartbräken förevisades av Olle längs vägen och på skalgruset blommande Blåsipporna fint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så småningom, på en anlagd väg som klättrade längs bergsbranten, kom vi upp till Flaketgruvan där fältspat hade brutits ut ur ett smalt och djupt skikt i berget så att när fyndigheten var tömd återstod en kanske 25 m hög avskalad bergvägg på ena sidan. Susanne Brune berättade att stenen, som bröts fraktades på förstärkta gödselkärror som drogs av hästar och kördes ned till vattnet vid Skuteviken, där man lastade över på båt för export till Tyskland.  Verksamheten pågick här i Söbben-bergen från början av 1900-talet fram till slutet av första världskriget och återupptogs igen under några år på 30-talet. Då körde man, från de högst belägna gruvorna, ut materialet med lastbil österut mot Gäddebräcka.

Hjortekullsgruvan

Hjortekullsgruvan

I närheten av den största, 30 m djupa och vattenfyllda, Hjortekullsgruvan blev det fikapaus ca 130 m.ö.h. och med en fantastisk panorama-vy över Kalvöfjorden.

Utsikt från Hjortekullen

Utsikt från Hjortekullen

Läs gärna den trevliga berättelsen i bifogade länk så får ni mer historia om gruvbrytningen

Rapporterat av Jonny Andersson 

Årsmötet hölls den 24 mars

Det blev inga förändringar i styrelsen inför kommande året men de nya stadgarna som presenterades vid föregående mötet blev nu slutligen fastlagda. Du hittar dem här på hemsidan. Efter mötet visade Tore Mattsson bilder från Orust bl.a. följande på den något spektakulära dropptaggsvampen.

Dropptaggsvamp

Dropptaggsvamp

Med näbbar och klor

Det är rubriken på den bok som sammanfattar de första 25 åren med Nordens Ark, berättad av VD’n under samma period, Lena M Lindén. Den 19 januari besökte hon Kajutan på Henån, och till bilder på djur och de miljöer de befinner sig i, fängslade de ca 40 åhörarna under ett par timmar.

Nordens Ark har till syfte att bevara Nordiska hotade arter av vilda däggdjur, fåglar och kräldjur. Därtill hotade arter från motsvarande djurgrupper i andra områden utanför Norden med samma klimattyp, samt dessutom som ett tredje område bevara hotade husdjursraser. Man kan läsa mer om Nordens ark på deras hemsida.

Biljettintäkterna från föreläsningen skänktes till Nordens ark jämte ett tillskott vardera från Kultur&Bibliotek samt Naturskydds-föreningen, vilka stod som arrangörer tillsammans med Studiefrämjandet

Rapporterat av Jonny Andersson